Faktat.fi

Faktoja ja nippelitietoa!

Mitä valonnopeudella liikkuva näkee ja 4 muuta vastausta

Paleleeko jääkarhuja?

Jääkarhuilla on paksun turkin ja ihonalaisen rasvakerroksen ansiosta erinomainen lämmöneristys. Tämän lisäksi jäähtymistä hidastavat eläimen suuri koko ja kyky tuottaa lämpöä kudoksissa. Aikuinen jääkarhu on yleisesti ottaen varustautunut niin hyvin kylmää vastaan, että ylilämpö on sille suurempi uhka kuin hypotermia.

Miksi jää on läpinäkyvää mutta lumi valkoista?

Auringon valo on valkoista, eli se sisältää kaikkia valon aallonpituuksia. Kun säteily kohtaa esteen, se joko siroaa tai imeytyy kohteeseen. Lumi on valkoista, koska lumessa on paljon pintoja, jotka sirottavat säteilyä moneen suuntaan. Kuiva lumi heijastaa jopa 90 prosenttia tulevasta auringonsäteilystä. Jäässä on lunta vähemmän valoa sirottavia ilmakuplia ja suuremman kidekoon takia myös vähemmän sirottavia kidepintoja, joten valo pääsee tunkeutumaan syvemmälle jäähän. Mitä enemmän jäässä on ilmataskuja, sitä valkoisemmalta se näyttää.

Mitä valon nopeudella liikkuva näkee?

Jos liikkuisimme valon nopeudella – mikä tietysti on mahdotonta – emme kokisi ja näkisi yhtään mitään. Mitä nopeammin liikut ympäristösi suhteen, sitä nopeampana koet ympäröivän ajan. Valon nopeutta liikkuva havaitsee ajan kuluvan äärettömän nopeasti. Näin sanelee Albert Einsteinin suhteellisuusteoria. Jos siis kiitäisit valon nopeudella, miljoonat triljoonat vuodetkin kuluisivat nollassa sekunnissa!

Miksi flunssaisena ei pitäisi mennä saunaan?

Pieni nuha ja kurkkukipu eivät ole esteitä saunomiselle. Sen sijaan saunaan ei pidä mennä, jos flunssaan liittyy kuumetta ja lihassärkyä. Tällöin potilaalla on taudin aiheuttaneita viruksia veressä, ja osa niistä voi kulkeutua sydänlihakseen. Siksi kuumeisen ei pidä juosta, kuntoilla tai saunoa eikä tehdä muutakaan sellaista, mikä vilkastuttaa verenkiertoa ja rasittaa sydäntä. Sellainen lisää sydänlihastulehduksen ja rytmihäiriöiden riskiä.

Miksi kuuma vesi jäätyy nopeammin kuin kylmä?

Näin voi tosiaan käydä sopivissa oloissa. Ilmiö kuulostaa ristiriitaiselta, mutta jäätymisprosessin nopeus on mutkikas asia. Siihen vaikuttavat veden haihtuminen, lämmönjohtuminen, lämpötilaerojen aiheuttamat virtaukset ja veden sisältämien kaasujen määrä. Yksinkertaisin selitys tälle ilmiölle on se, että kuuman veden pinnasta tapahtuu pakastimessa voimakasta haihtumista, joka nopeasti jäähdyttää nestettä. Haihtumisen takia kuumasta vedestä syntyy merkittävästi vähemmän jäätä kuin samasta määrästä kylmää vettä.

Lähde: Miksi märkä koira haisee? -kirja.

faktat.fi © 2012-2017