Faktat.fi

Faktoja ja nippelitietoa!

Maailman puhutuimmat kielet äidinkielen mukaan

Maailman puhutuimmat kielet kieltään äidinkielenä puhuvien perusteella

  1. Mandariininkiina. 955 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Kiinassa, Taiwanissa, Singaporessa ja Malesiassa. Mandariinikiina kuuluu siniittisiin kieliin ja kielen nimi viittaa keisarillisen Kiinan virkamiehen arvonimeen.
  2. Espanja. 405 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Espanjassa, Meksikossa, Yhdysvalloissa, Argentiinassa, Boliviassa, Chilessä, Kolumbiassa, Costa Ricassa, Kuubassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Ecuadorissa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa, Nicaraguassa, Panamassa, Paraguayssa, Perussa, Puerto Ricossa, Uruguayssa ja Venezuelassa. Espanja kuuluu romaanisiin kieliin ja on yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä.
  3. Englanti. 360 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Irlannissa ja Uudessa-Seelannissa. Englanti on germaaninen kieli ja maailman opetetuin ja ymmärretyin kieli.
  4. Hindi. 310 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Intissa, Nepalissa ja Fidžissa. Hindi on indoarjalainen kieli ja kielessä käytetään Devanagari-aakkosia.
  5. Arabia. 295 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Egyptissä, Algeriassa ja Sudanissa. Arabia on afroaasialainen kieli ja kieltä kirjoitetaan oikealta vasemmalle.
  6. Portugali. 215 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Portugalissa, Brasiliassa, Angolassa ja Kap Verdessä.
  7. Bengalin kieli. 205 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Bangladeshissa ja Intiassa.
  8. Venäjä. 155 miljoonaa puhujaa. Puhutaan mm. Venäjällä ja Ukrainassa.
  9. Japani. 125 miljoonaa puhujaa. Puhutaan Japanissa.
  10. Pandžabi. 102 miljoonaa puhujaa. Puhutaan Intiassa ja Pakistanissa. Maailman puhutuin sellainen kieli, joka ei ole minkään maan virallinen kieli.

Lähteet: Nationalencyklopedin (2010) ja Wikipedia.

faktat.fi © 2012-2017