Faktat.fi

Faktoja ja nippelitietoa!

Kummitukset, aaveet ja haamut

Lähestyvän Halloweenin kunniaksi tietoa kummituksista!

 

 • Kummitukset ovat uskomuksen mukaan ihmisen tai eläimen sieluja, jotka kulkevat elävien maailmassa, usein samoilla paikoilla kuin eläessään. Ihmisten lisäksi on kerrottu eläimien ja jopa esineiden ja asioiden kummittelevan.
 • Kummittelu liittyy lähes aina johonkin paikkaan, jossa kummitus on eläessään vaikuttanut. Joskus kummituksen myös väitetään seuraavan elossa olevia sukulaisiaan.
 • 1800–1900-lukujen vaihteen tienoilla menehtyneen niin kutsutun Harrbådan neidon kerrotaan kummittelevan Harrinniemen alueella. Harrbådan neidon kerrotaan joko hukkuneen putoamalla veneestä muiden veneessä olijoiden huomaamatta, tai hukuttautuneen menetettyään miehensä ja poikansa haaksirikossa.

  Halloween-kummitus

  Halloween-kummitus (Image courtesy of Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net)

 • Mäkkylän kummitus on vuoden 1946 lopulla vajaan kuukauden ajan Konstaapeli August Heinosen taloon keskittynyt selittämättä jäänyt poltergeist-ilmiö. Ilmiöön kuului kertoman mukaan taloon iltaisin kohdistunut kivisade, ja talon sisätiloissa esineiden, kuten kukkaruukkujen ja silitysraudan lentely.
 • Kummitukset kuvataan usein läpinäkyvinä, varjomaisina, sumumaisina tai luurankoina. Kummitukset voivat myös välillä näkyä kuten elävä ihminen, mutta kadota sitten oudosti.
 • Väitetään, että haamun läpi kulkiessa saattaa tuntua erittäin kylmältä. Kummitustaloissa kerrotaan usein olevan erityisen kylmiä kohtia, jotka liikkuvat, vaikka itse olentoa ei näkyisikään.
 • Kummitustaloksi sanotaan rakennusta, jossa on kummituksia sekä rakennusta, joka itse kummittelee.
 • Tunnetuin aavelaiva on merta ikuisesti purjehtimaan tuomittu Lentävä Hollantilainen.
 • Poltergeist eli räyhähenki tai meluhenki, vanhoissa kirjatuissa tapauksissa myös piru tarkoittaa kummittelun kaltaista ilmiötä, jonka tunnusmerkki elottomien esineiden liikuttelu. Poltergeist-ilmiöt aiheuttavat myös ääniä, jotka ovat raapivia, laahaavia, askeleenomaisia tai koputuksia tai jopa matkivat eläintä. Esineiden liikuttelu tapahtuu tyypillisesti vaivihkaa ja hyvin lyhyessä ajassa. Myös nestemäiset aineet voivat levitä.
 • Aavemetsästäjä Richard Southall tunnisti neljä mahdollista syytä miksi kummitukset haluavat viipyä maan päällä: Kummitus ei tajua että se on kuollut, kummituksella on hoitamattomia asioita, kummitus haluaa hyvästellä jonkun tai kummitus haluaa antaa neuvoja rakkaimmilleen.

 

faktat.fi © 2012-2017